neděle 30. září 2012

Whales watching, aneb hurá na velryby

Jak jsem již říkal, škola nabízí pro své studenty mnoho zájmových aktivit, od sportů, přes různé kroužky až po výlety. Ty levnější výlety vyjdou kolem 20 až 50 dolarů, samozřejmě jsou tu i dražší několikadenní výlety, které se pohybují okolo 200, 300 a i 400 dolarů a více.

Jeden z těch ekonomicky přijatelných byl právě výlet na pozorování velryb. Normální cena se pohybuje okolo 60 dolarů, možná i více, naše škola toto zařizuje za 45 dolarů, máme skupinovou a studentskou slevu.



V sobotu 29.9. jsme se vypravili do Hillarys Boat Harbour, odkud naše výletní loď vyplouvala. Celý výlet trval dvě hodiny a loď nás zavezla přibližně 60 km na oceán. Byl odtud i krásný výhled na Perth.

Velryby jsme viděli a docela dost, ale bohužel jsem to nikdy nestihl vyfotit, natož natočit :-)

matka s mládětem, proplouvali přímo pod naší lodí - spolužákova fotka

Hillarys Boat Harbour

Celý výlet se stal spíš takovou projížďkou po oceánu s kamarády ze školy :-)....
Po příjezdu do přístavu si naše parta sedla ještě do restaurace a dali jsme si fish&chips....




neděle 9. září 2012

Road trip to The Pinnacles

V sobotu 8.9. jsme si udělali první větší výlet mimo Perth a to na The Pinnacles.

The Pinnacles je seskupení vápencovitých kamenů, které dosahují až do výšky 4 metrů. Je to jeden ze znaků Austrálie, který by měl každý cestovatel vidět. Celý areál je obrovský, vedou zde skrz Pinnacles dvě trasy. Jedna je dlouhá 4 km a druhá 2,5 km.
Celé je to zasazené do Nambung National Parku, který se nachází necelých 200km severně nad Perthem.


Dopravit se na místo dá pouze autem, teda pokud necestujete nějakým zájezdovým autobusem. Z Perthu vede jen jedna cesta nahoru na sever, road 60, celá trasa na místo nám zabrala přibližně 220 km s různýma zastávkama tam a něco kolem 200km zpět.

První zastávka byla v malém městečku Lancelin, které je snad první po celou dobu, nachází se přibližně 60km nad Perthem. Byla tam úžasná pláž a nádherný výhled na oceán.


naše výletnická banda

Po zastávce v Lincelinu jsme po půl hodině až hodině narazily na pouštní duny. Vůbec jsem netušil, kde se tam ten písek vzal :-)Prostě uprostřed krajiny byly obrovské duny, táhnoucí se i několik kilometrů.



Kolem jedné hodiny jsme dorazili na křižovatku, kde doprava vede cesta už na samotné The Pinnacles a doleva vede cesta přibližně kilometr k pláži, kde jsou opět umístěny grily na BBQ. Jelikož jsme měli už lehký hlad zamířili jsme k pláži a hlavně ke grilům :-).

klasika :-)
Na gril jsme si přivezli i žampiony, kukuřici, slaninu, klokaní steaky a kus nějaké další flákoty. Samozřejmostí jsou sausages (klobásky).


Kolem třetí hodiny jsme se najedli, vše uklidili a v poklidu vyrazili na the Pinnacles. Celá cesta je velmi dobře značená, takže nešlo zabloudit. U vstupní brány jsme zaplatili 11 dollarů / auto, jelikož jsme jeli čtyři, vyšlo to na necelý 3 dollary na jednoho, takže paráda. 

Celá trasa se dá projet i s focením za necelou hodinku, ale my jste tam strávili skoro tři hodiny. Chtěli jsme tam zůstat na západ slunce. A vyplatilo se. Musím říct, že The Pinnacles jsou krásná přírodní anomálie západní Austrálie a celý výlet jsme si moc užili. Přijeli jsme kolem 9 večer, tím pádem jsme strávili na výletu necelých 13 hodin :-)

musel jsem se vyfotit u další značky :-)
Nelezte na Pinnacles, aneb pravidla jsou od toho, aby se porušovala :-)