středa 24. dubna 2013

JOB HUNTING !!!

Tento článek jsem se rozhodl napsat až po návratu s drobným odstupem času.
Popíšu co nejlépe situaci ohledně hledání práce a práce samotné.


- VŠEOBECNĚ -

Jelikož Česká Republika má pouze study visa, můžeme dle zákona pracovat jen 20 hodin týdně, nebo lépe řečeno 40 hodin za dva týdny. Sčítá se to vždy po dvou týdnech, je tedy možné první týden odpracovat například 10 hodin a druhý 30. Součet by správně neměl přesáhnout právě hranici 40 hodin, netuším jestli to zaměstnavatel musí nějak hlásit imigračnímu či finančnímu oddělení.....Každopádně pokud by se přišlo na to že děláte víc hodin, mohli by jste mít slušný problém, který by teoreticky mohl skončit i vyhoštěním ze země.

Co se víkendu týče, měli by jste mít i větší peníze, třeba kolem 23-28 dolarů za hodinu, v neděli dokonce DOUBLE, pač oni berou neděli jako svátek, čas k odpočinku, ale to vše závisí na vašem budoucím zaměstnavateli.

Budu zde mluvit o nekvalifikované práci. Jinou tu totiž nemáte šanci sehnat.... Můžete mít 4 vysoké školy a stejně na začátek budete uklízet baráky či dělat číšníka.

Nejčastější zaměstnání jsou zde :

uklízeč (pokud máte špatný level angličtiny ani nemáte šanci sehnat cokoli jiného),
uklízení najdete skoro všude, nebo je to nejjednodušší cesta jak začít něco dělat. Můžete očekávat kolem 18 dolarů za hodinu přibližně.

Glassy
když se poštěstí tak můžete sehnat práci v klubu, většinou to probíhá na doporučení známého. Kluby jsou otevřené většinou jenom víkendy (jak které) a skoro všechny se soustředí v části zvané Northbridge, což je něco jako Stodolní v Ostravě. Tady platí velmi slušně, kolem 25 dolarů a soboty / neděle ještě více.

Číšník
asi nejčastější zaměstnání pokud máte už lepší level angličtiny.Restaurací je v Perthu neskutečné množství, takže by neměl být problém něco najít. Zde by jste mohli už dostat přes 20 dolarů + "dýžka".

Můžete narazit i na jiné zajímavé práce, vše uvidíte časem.....


- MONEY -

Průměrná mzda v Austrálii u nekvalifikovaných prací se výrazně liší podle města, které si zvolíte. V Sydney jsou vyšší nájmy (kolem $200/ týden) za osobu a to navíc nejste v pokoji sami, většinou ve dvou + navíc výdělek je tady nižší než v Perthu - kolem  $14-16/hodinu. Takže značnou část týdne vyděláváte jen na to, aby jste zaplatili nájem.
Perth je na tom celkově mnohem lépe. Průměrný nájem se zde pohybuje kolem $150/ týden, někdy více, někdy méně. Záleží jakou lokalitu si vyberete. Zde je průměrný výdělek za hodinu za nekvalifikovanou práci kolem $20. Takže si zde dokážete vydělat víc peněz.
Ostatní města nemám bohužel tušení, ale co vím z doslechu od několika lidí, například v Melbourne je pomalu nemožné sehnat práci, i když je to město čtyřikrát větší, než Praha, je to tam velmi těžké.

Když to shrnu tak:

Sydney - $13-15/hodinu (nájmy kolem $200/týden)
Perth - $20/hodinu (nájmy kolem $150/týden)
Melbourne + ostatní nemám tušení.


- KDE PRÁCI HLEDAT -

Je několik způsobů. Přes internet, podobně jako to funguje u nás:

http://www.gumtree.com.au/ je něco jako ANNONCE. Seženete tam byty k pronájmu, elektroniku k prodeji, auta a právě i práci.
Nahoře v MENU zvolíte z ALL CATEGORIES - JOBS a vedle můžete filtrovat i dle dané lokality, určitě tam dejte zprvu pokud netušíte - Perth CBD (neboli centrum), potom až se rozkoukáte, můžete volit lokality Vámi blízké. Obecně vzato tam naleznete inzeráty na CASUAL práci, tedy na rádoby poloviční úvazek, nebo nárazovky.

Jedna rada navíc - nejen že tady můžete práci hledat, ale můžete ji zde i nabízet, stačí se zaregistrovat a udělat si vlastní inzerát, že jste schopný číšník, zahradník, stěhovák atd.. samozřejmě to musíte přiřadit do správné kategorie. Existují zde i profesionální venčitelé psů, takže můžete nabídnout své služby na venčení psů. :-)

Jinak všeobecně pokud budete hledat bydlení nebo cokoli jiného, tady najdete všechno !

http://www.seek.com.au/ jsou oficiální stránky na práci, něco jako u nás JOBS. Více seriozní.
Vše je na stejném principu, stačí si vyhledat příslušný obor a lokalitu.


Další variantou jak sehnat práci je tzv. FACE 2 FACE. Vytiskněte si 20-30 svých CV a obcházejte restaurace. Zkuste se samozřejmě co nejvíce prodat a vše odkejvejte :-). Stačí vyrazit v centru, obejít kavárny a restaurace, případně i hotely. Podél pláží je taky dost možností. Vždy pokud to půjde si vyžádejte manažera, pokud dáte CV nějaké další servírce či číšníkovi, je zde možnost že CV zahodí, pač jste vlastně někdo kdo jim potenciálně vezme hodiny, konkurence.

Další variantou je sehnat práci přes známé, nebojte se kamarádů či známých zeptat, já jsem takto sehnal práci v klubu.

- CV -

CV si upravte vždy na danou pozici, jdete se ucházet o práci číšníka? Vyzdvihněte to, bohužel musím doporučit životopis "přikrášlit", jinak nemáte šanci místo dostat.
Naše škola měla každý týden tzv. JOB CLUB, kde sedí osoba v těchto věcech zběhlá, poradí kam jít a co říct, vyslechne o co by jste měli zájem atd. A vřele doporučuji - nechte nahlédnout tomuto kantorovi na vaše CV, pač oni Vám ho zadarmo upraví na normy odpovídající právě při hledání práce v Austrálii. Poproste o stručné napsání motivačního dopisu, tam má vše své normy, přesně specifikované jak má být co napsané.

Škola by měla i mít nástěnku, kde budou nějaké pozice či další webové stránky vyvěšeny, takže doporučuji také sledovat.

Pokud budete mít zájem můžete zajít i do personální agentury zprostředkovávající práci v pohostinství v Perthu. Agentura se jmenuje Pinnacle. Zde jsou jejich webovky: http://www.pinnaclepeople.com.au/

 Snad jsme toho napsal dostatečně abych Vám ze začátku trochu toho stresu a zmatku ušetřil :-) a přeji příjemný JOB HUNTING !!!! :-)

První práce - uklízení

Kavárna :-)

Práce v klubu

Někdy se stala práce v klubu i zábavou..... :-)