středa 24. dubna 2013

JOB HUNTING !!!

Tento článek jsem se rozhodl napsat až po návratu s drobným odstupem času.
Popíšu co nejlépe situaci ohledně hledání práce a práce samotné.


- VŠEOBECNĚ -

Jelikož Česká Republika má pouze study visa, můžeme dle zákona pracovat jen 20 hodin týdně, nebo lépe řečeno 40 hodin za dva týdny. Sčítá se to vždy po dvou týdnech, je tedy možné první týden odpracovat například 10 hodin a druhý 30. Součet by správně neměl přesáhnout právě hranici 40 hodin, netuším jestli to zaměstnavatel musí nějak hlásit imigračnímu či finančnímu oddělení.....Každopádně pokud by se přišlo na to že děláte víc hodin, mohli by jste mít slušný problém, který by teoreticky mohl skončit i vyhoštěním ze země.

Co se víkendu týče, měli by jste mít i větší peníze, třeba kolem 23-28 dolarů za hodinu, v neděli dokonce DOUBLE, pač oni berou neděli jako svátek, čas k odpočinku, ale to vše závisí na vašem budoucím zaměstnavateli.

Budu zde mluvit o nekvalifikované práci. Jinou tu totiž nemáte šanci sehnat.... Můžete mít 4 vysoké školy a stejně na začátek budete uklízet baráky či dělat číšníka.

Nejčastější zaměstnání jsou zde :

uklízeč (pokud máte špatný level angličtiny ani nemáte šanci sehnat cokoli jiného),
uklízení najdete skoro všude, nebo je to nejjednodušší cesta jak začít něco dělat. Můžete očekávat kolem 18 dolarů za hodinu přibližně.

Glassy
když se poštěstí tak můžete sehnat práci v klubu, většinou to probíhá na doporučení známého. Kluby jsou otevřené většinou jenom víkendy (jak které) a skoro všechny se soustředí v části zvané Northbridge, což je něco jako Stodolní v Ostravě. Tady platí velmi slušně, kolem 25 dolarů a soboty / neděle ještě více.

Číšník
asi nejčastější zaměstnání pokud máte už lepší level angličtiny.Restaurací je v Perthu neskutečné množství, takže by neměl být problém něco najít. Zde by jste mohli už dostat přes 20 dolarů + "dýžka".

Můžete narazit i na jiné zajímavé práce, vše uvidíte časem.....


- MONEY -

Průměrná mzda v Austrálii u nekvalifikovaných prací se výrazně liší podle města, které si zvolíte. V Sydney jsou vyšší nájmy (kolem $200/ týden) za osobu a to navíc nejste v pokoji sami, většinou ve dvou + navíc výdělek je tady nižší než v Perthu - kolem  $14-16/hodinu. Takže značnou část týdne vyděláváte jen na to, aby jste zaplatili nájem.
Perth je na tom celkově mnohem lépe. Průměrný nájem se zde pohybuje kolem $150/ týden, někdy více, někdy méně. Záleží jakou lokalitu si vyberete. Zde je průměrný výdělek za hodinu za nekvalifikovanou práci kolem $20. Takže si zde dokážete vydělat víc peněz.
Ostatní města nemám bohužel tušení, ale co vím z doslechu od několika lidí, například v Melbourne je pomalu nemožné sehnat práci, i když je to město čtyřikrát větší, než Praha, je to tam velmi těžké.

Když to shrnu tak:

Sydney - $13-15/hodinu (nájmy kolem $200/týden)
Perth - $20/hodinu (nájmy kolem $150/týden)
Melbourne + ostatní nemám tušení.


- KDE PRÁCI HLEDAT -

Je několik způsobů. Přes internet, podobně jako to funguje u nás:

http://www.gumtree.com.au/ je něco jako ANNONCE. Seženete tam byty k pronájmu, elektroniku k prodeji, auta a právě i práci.
Nahoře v MENU zvolíte z ALL CATEGORIES - JOBS a vedle můžete filtrovat i dle dané lokality, určitě tam dejte zprvu pokud netušíte - Perth CBD (neboli centrum), potom až se rozkoukáte, můžete volit lokality Vámi blízké. Obecně vzato tam naleznete inzeráty na CASUAL práci, tedy na rádoby poloviční úvazek, nebo nárazovky.

Jedna rada navíc - nejen že tady můžete práci hledat, ale můžete ji zde i nabízet, stačí se zaregistrovat a udělat si vlastní inzerát, že jste schopný číšník, zahradník, stěhovák atd.. samozřejmě to musíte přiřadit do správné kategorie. Existují zde i profesionální venčitelé psů, takže můžete nabídnout své služby na venčení psů. :-)

Jinak všeobecně pokud budete hledat bydlení nebo cokoli jiného, tady najdete všechno !

http://www.seek.com.au/ jsou oficiální stránky na práci, něco jako u nás JOBS. Více seriozní.
Vše je na stejném principu, stačí si vyhledat příslušný obor a lokalitu.


Další variantou jak sehnat práci je tzv. FACE 2 FACE. Vytiskněte si 20-30 svých CV a obcházejte restaurace. Zkuste se samozřejmě co nejvíce prodat a vše odkejvejte :-). Stačí vyrazit v centru, obejít kavárny a restaurace, případně i hotely. Podél pláží je taky dost možností. Vždy pokud to půjde si vyžádejte manažera, pokud dáte CV nějaké další servírce či číšníkovi, je zde možnost že CV zahodí, pač jste vlastně někdo kdo jim potenciálně vezme hodiny, konkurence.

Další variantou je sehnat práci přes známé, nebojte se kamarádů či známých zeptat, já jsem takto sehnal práci v klubu.

- CV -

CV si upravte vždy na danou pozici, jdete se ucházet o práci číšníka? Vyzdvihněte to, bohužel musím doporučit životopis "přikrášlit", jinak nemáte šanci místo dostat.
Naše škola měla každý týden tzv. JOB CLUB, kde sedí osoba v těchto věcech zběhlá, poradí kam jít a co říct, vyslechne o co by jste měli zájem atd. A vřele doporučuji - nechte nahlédnout tomuto kantorovi na vaše CV, pač oni Vám ho zadarmo upraví na normy odpovídající právě při hledání práce v Austrálii. Poproste o stručné napsání motivačního dopisu, tam má vše své normy, přesně specifikované jak má být co napsané.

Škola by měla i mít nástěnku, kde budou nějaké pozice či další webové stránky vyvěšeny, takže doporučuji také sledovat.

Pokud budete mít zájem můžete zajít i do personální agentury zprostředkovávající práci v pohostinství v Perthu. Agentura se jmenuje Pinnacle. Zde jsou jejich webovky: http://www.pinnaclepeople.com.au/

 Snad jsme toho napsal dostatečně abych Vám ze začátku trochu toho stresu a zmatku ušetřil :-) a přeji příjemný JOB HUNTING !!!! :-)

První práce - uklízení

Kavárna :-)

Práce v klubu

Někdy se stala práce v klubu i zábavou..... :-)


neděle 3. března 2013

Nejpopulárnější pláže v Perthu

Studenti se skoro každý den scházejí buď na plážích, nebo v parcích. Skoro u každé pláže máme BBQ zónu, kde je možné grilovat,  či hrát fotbal atd. Asi nejoblíbenější je Scarborough beach. My jsme dokonce našli bydlení asi 5 minut od pláže, takže pro nás ideální.
Hned vedle Scarborough se nachází TRIGG BEACH (směrem na sever), směrem na jich CITY BEACH a COTTESLOE BEACH. To jsou asi nejpopulárnější pláže v Perthu.



TRIGG BEACH

Trigg beach je kousek od Scarborough, ale hůře se na ní dostává. Celkově doprava v Perthu je peklo hehe :-)
U pláže je velký park s BBQ zónou, prolejzačkama pro děti a restaurace s výhledem přímo na moře.


Trigg je spolu se Scarborough velmi populární pro surfaře, díky silnějšímu větru přináší pro tento sport ideální podmínky.

SCARBOROUGH BEACH

Jak jsem již zmínil asi nejpopulárnější pláž pro studenty. Vždy tu něco ugrilujeme, posedíme, pak se přesuneme na pláž a koupeme se. Navíc je tu místní amfiteátr, pod kterým se koná mnoho akcí, koncertů, sportovních událostí atd. Většinou vše zdarma.






CITY BEACH

City beach je další velmi oblíbenou, oproti Scarborough a Trigg je ale mnohem klidnější. Na Scarborough máte běžně vlny okolo metru a více, City je klidná pláž, vlny jsou tu jen zřídka. Opět jako u každé pláže najdete zde FISH BAR a Café. Zde si nejsem jist jestli je u této pláže BBQ zóna, spíš není.




COTTESLOE BEACH

Cottesloe má výhodu v tom, že se nachází blízko centra, tedy by jste měli strávit nejkratší dobu s dopravou na pláž. Díky dostupnosti je Cottesloe jednou z nejnavštěvovanějších, nebo spíše nejvíce zalidněných.




Na všech plážích a ve všech parcích je přísný zákaz pití alkoholu a kouření. Pokuty jsou od 100 do 200 dolarů (jak se strážník vyspí :-) ). Austrálie všeobecně velmi dbá na ochranu, proto tu jsou policejní jednotky, transperth police (strážníci dohlížející na dopravu), každá část města má vlastní SAFETY COMMUNITY SECURITY a na každé pláži najdete BEACH INSPECTORA, kontrolujícího jestli se na pláži nepije alkohol. Někdy se i stane, že jdu na pláž a vidím zaparkované policejní auto vedle transperth police, o kousek dál stojí safety community auto a na pláži jezdí inspektor :-).

Co se žraloků týče nejvíce jich je asi právě na Scarborough. Alarm upozorňující na žraloky je tu pomalu na denním pořádku, ale vše je tu velmi dobře zabezpečeno, není se čeho obávat. Když uslyšíte alarm, prostě musíte rychle z vody a počkat, až bude pláž zase bezpečná.

Nejlepší dopravní spojení na všechny pláže je z centra z Wellington Bus Station.

ENJOY IT :-)

sobota 2. března 2013

Nákupy v supermarketech


V Austrálii dominují 3 obchodní řetězce: Woolworths (www.woolworths.com.au) , COLES (www.coles.com.au) a v neposlední řadě IGA (www.iga.com).



Nejlevnější se jeví Woolworths, je to něco jako české TESCO. Coles je v některých případech možná o něco dražší, ale pořád také velmi přijatelný. IGA je spíše řetězec menších krámů a bohužel jak bývá zvykem čím menší, tém dražší J. Ceny některých potravin (speciálně ovoce a zelenina) mohou být pomalu až dvojnásobné.

V první řadě rozhodně doporučuji nepřepočítávat na koruny, pač si jinak nekoupíte ani chleba J.
Perth je jedním z nejdražších měst na světě a je to taky znát na cenách. Zato tu máte jedny z nejvyšších výdělků. První tři měsíce než se člověk aklimatizuje a najde si práci bohužel přepočítává. Porovnáváte ceny potravin tady vs doma, což je chyba. Zde máte třeba normální sendvičový chleba, který stojí doma 15-20kč, tak v Austrálii se běžně pohybuje kolem 3,50-4,50 dolarů, tedy přibližně kolem 80kč.  To když jsem viděl, tak jsem si málem vytrhal vlasy :D
Ale po nějaké době, kdy začnete mít stálý příjem budete to brát jinak. Už to nebudete porovnávat s cenami v Čechách, ale s tím co vyděláte. Běžně tu utratím za nákupy kolem 50-70 dolarů za týden, když vyděláte minimálně 400-500 dolarů týdně není to tak zlé.
Největší šok je asi cena zeleniny. Malá cherry rajčátka tu běžně stojí kolem 3,50-4 dolary a to je na ně ještě akce. Doporučuji třeba chodit do krámu cca dvakrát – třikrát týdně, mají tam pořád slevové akce, stačí jen sledovat své oblíbené potraviny a pokud jsou v akci, vzít je. Poznáte to tak, že u toho máte žlutou cedulku SPECIAL. Některé produkty jsou zlevněné třeba o 20%, jiné o 50% a najdou se i takové, kde máte třeba 68% a více. Nebo akce typu 2ks za 7 dolarů, místo za 10 atd.

Ceny potravin:

Mléko: $ 1-2 / litr. Běžné je dvoulitrové balení, většinou je v akci za 2 dolary. 



Máslo: $ 5-6 za velkou kostku másla. Máslo tu mají dobré, je lehce osolené.


Chleba: $ 3-4 za sendvičový chleba. Bohužel něco ve stylu českého chleba tu nenajdete J Existuje tu česká pekárna, ale celkem z ruky. Samozřejmě je tu i vlastní brand jako COLES výrobky a podobné, zde stojí jejich chleba $1. Ale moc toho nevydrží, v těch vedrech se na něm za 2 dny začne dělat plíseň, takže dávat do ledničky.


Sýry: Opět, jedna z nejdražších věcí tady. Běžný hermelín ( ještě navíc COLES brand) stojí $3 když je ve slevě. Půlkilová cihla obyčejného sýru stojí potom kolem $ 8-9.



Jogurty: Obyčejný jogurt se tu pohybuje kolem $1,5 – 2,5. Je výhodné koupit velké balení, bebo tzv sixpack, tedy balení po šesti, které stojí většinou $5-6.


Maso: Jelikož Australani grilují od rána do večera tak maso je tu docela levné, skoro porovnatelné s cenami u nás. 2 velké steaky koupíte za $5. Kuřecí paličky, balení po 8 kusech se dá sehnat za podobnou cenu. Mleté maso v akci – 500g stojí v akci $3. Bohužel ale salámy, krájené maso a párky jsou už drahé. Za 100g šunky date v akci $3 a to mate tak na jednu svačinu J.



Balení čajů (cca 80ks sáčků) seženete kolem $10, pixlu kafe kolem $6-10. Velká balení jsou potom až kolem $20-25. Vajíčka taky nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. minimální cena je za $4-5.
Toaletní papír, když je v akci koupíte za $10. Je to 16 rulí. Nejlevnější prací prášek se dá sehnat už kolem $4-5, jedná se o 1kg.





Alkohol je kapitola sama o sobě. V žádném supermaketu, ani malém krámku, ani na benzene neseženete ani pivo ! Alkohol se totiž prodává v specializovaných krámech, tzv. Bottleshopech. Nejznámější a cenově nejvýhodnější je Dan Murphys (http://danmurphys.com.au). Jinak není to pravidlem, ale skoro u každého COLES nebo Woolworths se nachází bottleshop.
Normální vino seženete kolem $5-20. Pivo sixpack od $14 a co mi tu nejvíc chutná jsou plechovky whiskey už mixnuté třeba s kolou a jiné kombinace, to se pohybuje kolem $6 a výše.

Snad jste si udělali trochu obrázek o cenách, ale jak říkám, zdá se to děsivé když to přepočítáte na naše a srovnáte s cenami u nás. Cena je to ale celkem normální v porovnání, kolik tu vyděláte.





středa 27. února 2013

Úžasný trip na sever, Perth to Exmouth !!

Na rovinu musím říct že tento výlet byl jedním z nejlepších týdnů mého života !!
Koukněte na video a pochopíte :-) (pokud půjde pustit, zde je to zablokované kvuli právu na hudbu)


Škola nabízí mnoho aktivit a činností pro své studenty, od těch nejlevnějších (zdarma prohlídka parlamentu, muzea atd, poté kolem 14 dollarů za minigolf, kuželky atd...) až po ty dražší jako jednodenní výlet na Rottnest Island (70-80 dollarů), 3-dení výlet na jih Austrálie (kolem 330 dollarů) až po ten nejdražší a to je právě týdenní výlet na sever, Perth to Exmouth, který stojí v základu 850 dollarů.

Celý týden je samozřejmě namarkován jako 100% docházka, protože na jakékoli škole tady musíte mít minimální docházku po celou dobu 80%.

Vyráží se ráno z centra Perthu a první zastávka je v CERVANTES a poté PINNACLES - Nambung National Park.



Zastavili jsme se i v jeskyních a na pobřeží, vychutnat si svačinu s pohledem na oceán :-)

Den druhý se vyráží na Kallbari. Kallbari National Park je nádherný a scenérie jsou opravdu úchvatné.
Nejprve se míří k tzv. WINDOW což vypadá přesně jako okno a je to kamenité okno s výhledem do krajiny, potom jsme absolvovali asi hodinovou tůru až dolu k řece.....







Ten samý den jsme ještě navštívili Greenough Wildlife Park se spoustou zvířat. U vstupu dostanete něco na zob (pro zvířata samozřejmě) a krmíte EMU, klokany, lamy atd. Nejvíc mě ale pobavil papoušek, viz. video.





Den třetí jsme dopoledne ještě strávili v Kallbari a poté se vyráželo na SHARK BAY. Nikdy jsem takovou pláž jako tady neviděl. Nebyl tu písek, jen malé mušle po celé pláži, šli jsme přibližně půl kilometru pořád do vody a stejně jsme stále stáli po kolena ve vodě :-)





Další zastávka byla SHEEP STATION, jak řekl náš průvodce: In the middle of nowhere ! a to opravdu bylo ! Kolem 3 hodin jízdy jsme nepotkali vůbec nic. Ale musím říct, že zrovna toto místo se mi vrylo do paměti. Jízda na korbě jeepu při západu slunce, když míříte k oceánu byla neuvěřitelná ! Voda jako kafe, ale zároveň osvěžující. Vytáhli jsme si všichni postele ven a spali pod hvězdami. Krásný úpohled, kord když na druhé straně planety vidíte úplně jiné nebe!!






Následoval Ningaloo Reef a další zážitek na celý život. Na místě jsme měli na výběr, buď odpočívat na pláži, nebo si za 160 dollarů zaplatit potápění (šnorchlování - bylo tam max 3 metry hloubky). Samozřejmě skoro všichni si zaplatili potápění a neprohloupili! První seskok do vody a nestačil jsem se divit. Jen co jsem se rozkoukal spatřil pod hladinou hejno asi půlmetrových ryb všech barev. Za chvíli se na mě připlula podívat velká želva a při pomoření do asi dvou metrů jsme spatřili malého žraloka ( průvodce říkal, že tyto typy jsou neškodné :-) )Hlavním cílem ale bylo sledovat a plout s rejnoky, což nám zajistili. Je neuvěřitelné, že rejnoky sledují z letadla a navádějí nás potom za nimi.  Voda je tak průzračná a čistá, že i z 200 metrů z letadla rejnoka uvidíte. Bylo to neuvěřitelné, metr až dva od vás plavali dva obrovští rejnoci !!










Aby toho nebylo málo tak odpoledne jsme dostali další zajímavou nabídku a to let letadlem nad Nengaloo Reefem za 90 dollarů. Takže hurá na to :-)






Samozřejmě aktivit bylo minimálně dvojnásob, ale už si vše nepamatuji..... každopádně musím říct, že to byl jeden z mých největších zážitků. Navštívili jsme jednu z největších čokoládoven, království Hutt River Province atd. Škola pořádá tento výlet společně s cestovní agenturou dvakrát do roka a rozhodně mohu doporučit !!!!!