sobota 2. března 2013

Nákupy v supermarketech


V Austrálii dominují 3 obchodní řetězce: Woolworths (www.woolworths.com.au) , COLES (www.coles.com.au) a v neposlední řadě IGA (www.iga.com).



Nejlevnější se jeví Woolworths, je to něco jako české TESCO. Coles je v některých případech možná o něco dražší, ale pořád také velmi přijatelný. IGA je spíše řetězec menších krámů a bohužel jak bývá zvykem čím menší, tém dražší J. Ceny některých potravin (speciálně ovoce a zelenina) mohou být pomalu až dvojnásobné.

V první řadě rozhodně doporučuji nepřepočítávat na koruny, pač si jinak nekoupíte ani chleba J.
Perth je jedním z nejdražších měst na světě a je to taky znát na cenách. Zato tu máte jedny z nejvyšších výdělků. První tři měsíce než se člověk aklimatizuje a najde si práci bohužel přepočítává. Porovnáváte ceny potravin tady vs doma, což je chyba. Zde máte třeba normální sendvičový chleba, který stojí doma 15-20kč, tak v Austrálii se běžně pohybuje kolem 3,50-4,50 dolarů, tedy přibližně kolem 80kč.  To když jsem viděl, tak jsem si málem vytrhal vlasy :D
Ale po nějaké době, kdy začnete mít stálý příjem budete to brát jinak. Už to nebudete porovnávat s cenami v Čechách, ale s tím co vyděláte. Běžně tu utratím za nákupy kolem 50-70 dolarů za týden, když vyděláte minimálně 400-500 dolarů týdně není to tak zlé.
Největší šok je asi cena zeleniny. Malá cherry rajčátka tu běžně stojí kolem 3,50-4 dolary a to je na ně ještě akce. Doporučuji třeba chodit do krámu cca dvakrát – třikrát týdně, mají tam pořád slevové akce, stačí jen sledovat své oblíbené potraviny a pokud jsou v akci, vzít je. Poznáte to tak, že u toho máte žlutou cedulku SPECIAL. Některé produkty jsou zlevněné třeba o 20%, jiné o 50% a najdou se i takové, kde máte třeba 68% a více. Nebo akce typu 2ks za 7 dolarů, místo za 10 atd.

Ceny potravin:

Mléko: $ 1-2 / litr. Běžné je dvoulitrové balení, většinou je v akci za 2 dolary. 



Máslo: $ 5-6 za velkou kostku másla. Máslo tu mají dobré, je lehce osolené.


Chleba: $ 3-4 za sendvičový chleba. Bohužel něco ve stylu českého chleba tu nenajdete J Existuje tu česká pekárna, ale celkem z ruky. Samozřejmě je tu i vlastní brand jako COLES výrobky a podobné, zde stojí jejich chleba $1. Ale moc toho nevydrží, v těch vedrech se na něm za 2 dny začne dělat plíseň, takže dávat do ledničky.


Sýry: Opět, jedna z nejdražších věcí tady. Běžný hermelín ( ještě navíc COLES brand) stojí $3 když je ve slevě. Půlkilová cihla obyčejného sýru stojí potom kolem $ 8-9.



Jogurty: Obyčejný jogurt se tu pohybuje kolem $1,5 – 2,5. Je výhodné koupit velké balení, bebo tzv sixpack, tedy balení po šesti, které stojí většinou $5-6.


Maso: Jelikož Australani grilují od rána do večera tak maso je tu docela levné, skoro porovnatelné s cenami u nás. 2 velké steaky koupíte za $5. Kuřecí paličky, balení po 8 kusech se dá sehnat za podobnou cenu. Mleté maso v akci – 500g stojí v akci $3. Bohužel ale salámy, krájené maso a párky jsou už drahé. Za 100g šunky date v akci $3 a to mate tak na jednu svačinu J.



Balení čajů (cca 80ks sáčků) seženete kolem $10, pixlu kafe kolem $6-10. Velká balení jsou potom až kolem $20-25. Vajíčka taky nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. minimální cena je za $4-5.
Toaletní papír, když je v akci koupíte za $10. Je to 16 rulí. Nejlevnější prací prášek se dá sehnat už kolem $4-5, jedná se o 1kg.





Alkohol je kapitola sama o sobě. V žádném supermaketu, ani malém krámku, ani na benzene neseženete ani pivo ! Alkohol se totiž prodává v specializovaných krámech, tzv. Bottleshopech. Nejznámější a cenově nejvýhodnější je Dan Murphys (http://danmurphys.com.au). Jinak není to pravidlem, ale skoro u každého COLES nebo Woolworths se nachází bottleshop.
Normální vino seženete kolem $5-20. Pivo sixpack od $14 a co mi tu nejvíc chutná jsou plechovky whiskey už mixnuté třeba s kolou a jiné kombinace, to se pohybuje kolem $6 a výše.

Snad jste si udělali trochu obrázek o cenách, ale jak říkám, zdá se to děsivé když to přepočítáte na naše a srovnáte s cenami u nás. Cena je to ale celkem normální v porovnání, kolik tu vyděláte.





Žádné komentáře:

Okomentovat