neděle 3. března 2013

Nejpopulárnější pláže v Perthu

Studenti se skoro každý den scházejí buď na plážích, nebo v parcích. Skoro u každé pláže máme BBQ zónu, kde je možné grilovat,  či hrát fotbal atd. Asi nejoblíbenější je Scarborough beach. My jsme dokonce našli bydlení asi 5 minut od pláže, takže pro nás ideální.
Hned vedle Scarborough se nachází TRIGG BEACH (směrem na sever), směrem na jich CITY BEACH a COTTESLOE BEACH. To jsou asi nejpopulárnější pláže v Perthu.



TRIGG BEACH

Trigg beach je kousek od Scarborough, ale hůře se na ní dostává. Celkově doprava v Perthu je peklo hehe :-)
U pláže je velký park s BBQ zónou, prolejzačkama pro děti a restaurace s výhledem přímo na moře.


Trigg je spolu se Scarborough velmi populární pro surfaře, díky silnějšímu větru přináší pro tento sport ideální podmínky.

SCARBOROUGH BEACH

Jak jsem již zmínil asi nejpopulárnější pláž pro studenty. Vždy tu něco ugrilujeme, posedíme, pak se přesuneme na pláž a koupeme se. Navíc je tu místní amfiteátr, pod kterým se koná mnoho akcí, koncertů, sportovních událostí atd. Většinou vše zdarma.






CITY BEACH

City beach je další velmi oblíbenou, oproti Scarborough a Trigg je ale mnohem klidnější. Na Scarborough máte běžně vlny okolo metru a více, City je klidná pláž, vlny jsou tu jen zřídka. Opět jako u každé pláže najdete zde FISH BAR a Café. Zde si nejsem jist jestli je u této pláže BBQ zóna, spíš není.




COTTESLOE BEACH

Cottesloe má výhodu v tom, že se nachází blízko centra, tedy by jste měli strávit nejkratší dobu s dopravou na pláž. Díky dostupnosti je Cottesloe jednou z nejnavštěvovanějších, nebo spíše nejvíce zalidněných.




Na všech plážích a ve všech parcích je přísný zákaz pití alkoholu a kouření. Pokuty jsou od 100 do 200 dolarů (jak se strážník vyspí :-) ). Austrálie všeobecně velmi dbá na ochranu, proto tu jsou policejní jednotky, transperth police (strážníci dohlížející na dopravu), každá část města má vlastní SAFETY COMMUNITY SECURITY a na každé pláži najdete BEACH INSPECTORA, kontrolujícího jestli se na pláži nepije alkohol. Někdy se i stane, že jdu na pláž a vidím zaparkované policejní auto vedle transperth police, o kousek dál stojí safety community auto a na pláži jezdí inspektor :-).

Co se žraloků týče nejvíce jich je asi právě na Scarborough. Alarm upozorňující na žraloky je tu pomalu na denním pořádku, ale vše je tu velmi dobře zabezpečeno, není se čeho obávat. Když uslyšíte alarm, prostě musíte rychle z vody a počkat, až bude pláž zase bezpečná.

Nejlepší dopravní spojení na všechny pláže je z centra z Wellington Bus Station.

ENJOY IT :-)

sobota 2. března 2013

Nákupy v supermarketech


V Austrálii dominují 3 obchodní řetězce: Woolworths (www.woolworths.com.au) , COLES (www.coles.com.au) a v neposlední řadě IGA (www.iga.com).



Nejlevnější se jeví Woolworths, je to něco jako české TESCO. Coles je v některých případech možná o něco dražší, ale pořád také velmi přijatelný. IGA je spíše řetězec menších krámů a bohužel jak bývá zvykem čím menší, tém dražší J. Ceny některých potravin (speciálně ovoce a zelenina) mohou být pomalu až dvojnásobné.

V první řadě rozhodně doporučuji nepřepočítávat na koruny, pač si jinak nekoupíte ani chleba J.
Perth je jedním z nejdražších měst na světě a je to taky znát na cenách. Zato tu máte jedny z nejvyšších výdělků. První tři měsíce než se člověk aklimatizuje a najde si práci bohužel přepočítává. Porovnáváte ceny potravin tady vs doma, což je chyba. Zde máte třeba normální sendvičový chleba, který stojí doma 15-20kč, tak v Austrálii se běžně pohybuje kolem 3,50-4,50 dolarů, tedy přibližně kolem 80kč.  To když jsem viděl, tak jsem si málem vytrhal vlasy :D
Ale po nějaké době, kdy začnete mít stálý příjem budete to brát jinak. Už to nebudete porovnávat s cenami v Čechách, ale s tím co vyděláte. Běžně tu utratím za nákupy kolem 50-70 dolarů za týden, když vyděláte minimálně 400-500 dolarů týdně není to tak zlé.
Největší šok je asi cena zeleniny. Malá cherry rajčátka tu běžně stojí kolem 3,50-4 dolary a to je na ně ještě akce. Doporučuji třeba chodit do krámu cca dvakrát – třikrát týdně, mají tam pořád slevové akce, stačí jen sledovat své oblíbené potraviny a pokud jsou v akci, vzít je. Poznáte to tak, že u toho máte žlutou cedulku SPECIAL. Některé produkty jsou zlevněné třeba o 20%, jiné o 50% a najdou se i takové, kde máte třeba 68% a více. Nebo akce typu 2ks za 7 dolarů, místo za 10 atd.

Ceny potravin:

Mléko: $ 1-2 / litr. Běžné je dvoulitrové balení, většinou je v akci za 2 dolary. 



Máslo: $ 5-6 za velkou kostku másla. Máslo tu mají dobré, je lehce osolené.


Chleba: $ 3-4 za sendvičový chleba. Bohužel něco ve stylu českého chleba tu nenajdete J Existuje tu česká pekárna, ale celkem z ruky. Samozřejmě je tu i vlastní brand jako COLES výrobky a podobné, zde stojí jejich chleba $1. Ale moc toho nevydrží, v těch vedrech se na něm za 2 dny začne dělat plíseň, takže dávat do ledničky.


Sýry: Opět, jedna z nejdražších věcí tady. Běžný hermelín ( ještě navíc COLES brand) stojí $3 když je ve slevě. Půlkilová cihla obyčejného sýru stojí potom kolem $ 8-9.



Jogurty: Obyčejný jogurt se tu pohybuje kolem $1,5 – 2,5. Je výhodné koupit velké balení, bebo tzv sixpack, tedy balení po šesti, které stojí většinou $5-6.


Maso: Jelikož Australani grilují od rána do večera tak maso je tu docela levné, skoro porovnatelné s cenami u nás. 2 velké steaky koupíte za $5. Kuřecí paličky, balení po 8 kusech se dá sehnat za podobnou cenu. Mleté maso v akci – 500g stojí v akci $3. Bohužel ale salámy, krájené maso a párky jsou už drahé. Za 100g šunky date v akci $3 a to mate tak na jednu svačinu J.



Balení čajů (cca 80ks sáčků) seženete kolem $10, pixlu kafe kolem $6-10. Velká balení jsou potom až kolem $20-25. Vajíčka taky nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. minimální cena je za $4-5.
Toaletní papír, když je v akci koupíte za $10. Je to 16 rulí. Nejlevnější prací prášek se dá sehnat už kolem $4-5, jedná se o 1kg.





Alkohol je kapitola sama o sobě. V žádném supermaketu, ani malém krámku, ani na benzene neseženete ani pivo ! Alkohol se totiž prodává v specializovaných krámech, tzv. Bottleshopech. Nejznámější a cenově nejvýhodnější je Dan Murphys (http://danmurphys.com.au). Jinak není to pravidlem, ale skoro u každého COLES nebo Woolworths se nachází bottleshop.
Normální vino seženete kolem $5-20. Pivo sixpack od $14 a co mi tu nejvíc chutná jsou plechovky whiskey už mixnuté třeba s kolou a jiné kombinace, to se pohybuje kolem $6 a výše.

Snad jste si udělali trochu obrázek o cenách, ale jak říkám, zdá se to děsivé když to přepočítáte na naše a srovnáte s cenami u nás. Cena je to ale celkem normální v porovnání, kolik tu vyděláte.