sobota 27. října 2012

Trip to Wave Rock

V polovině Října jsme se rozhodli s našimi kamarády Bárou a Pavlem objevit trochu více Austrálie. Naše cesta vedla Wave Rock, což je vedle Pinnacles další anomálie Austrálie.

Cesta z Perthu trvá kolem čtyř až pěti hodin, trasa čítá přes 340 km po klasické silnici, zde se ještě nejedná o nějakou divočinu nebo poušť. I když odboček na klasickou pouštní cestu tu několik bylo.


cesta

Vyrazili jsme tedy kolem 9 ranní a kolem 1 odpoledne jsme byli na mistě. Cestou jsme zastavili podívat se na psí hřbitov, vyschlé solné jezero a odchytit jednoho blue tongue lizarda :-)

nebyl z nás nadšený :-)

vyschlé solné jezero

Musím říct, že jestli mi něco tady hodně vadí, jsou to mouchy! Jsou milionkrát otravnější než doma, vlezou bez problému do ucha, nosu, pusy a dokonce i do očí....a v létě jich lítá teda hodně, kord, když se vydáte někam na výlet mimo město. Na Wave Rocku jsme si museli utrhnout každý kus větve a mávat okolo sebe jak nějací Křováci... Prodávají tu speciální čepice se síťkou právě proti mouchám.

Když jsme dorazili na místo, zaparkovali jsme u krámku se suvenýry a vydali se na prohlídku. Cestou narazíte i na tzv. "hroší zívnutí", což je skalnatý útvar připomínající právě hrocha při zívání.

hroší zívnutí

Finální pohled na Wave Rock je super! Je to vysoké kolem 7 až 8 metrů, možná vyšší a pomocí stezky lze vyšplhat až nahoru...Chytli jsme zrovna partu asijských turistů, takže na focení jsme čekali asi 15 minut :).





Kolem čtvrté odpolední jsme vyrazili na cestu zpět a mezi osmou až devátou večerní jsme byli doma. 
Pokud vyrážíte z Perthu je Wave Rock rozhodně celodenní výlet, který stojí za to!

trasa z Perthu


neděle 30. září 2012

Whales watching, aneb hurá na velryby

Jak jsem již říkal, škola nabízí pro své studenty mnoho zájmových aktivit, od sportů, přes různé kroužky až po výlety. Ty levnější výlety vyjdou kolem 20 až 50 dolarů, samozřejmě jsou tu i dražší několikadenní výlety, které se pohybují okolo 200, 300 a i 400 dolarů a více.

Jeden z těch ekonomicky přijatelných byl právě výlet na pozorování velryb. Normální cena se pohybuje okolo 60 dolarů, možná i více, naše škola toto zařizuje za 45 dolarů, máme skupinovou a studentskou slevu.



V sobotu 29.9. jsme se vypravili do Hillarys Boat Harbour, odkud naše výletní loď vyplouvala. Celý výlet trval dvě hodiny a loď nás zavezla přibližně 60 km na oceán. Byl odtud i krásný výhled na Perth.

Velryby jsme viděli a docela dost, ale bohužel jsem to nikdy nestihl vyfotit, natož natočit :-)

matka s mládětem, proplouvali přímo pod naší lodí - spolužákova fotka

Hillarys Boat Harbour

Celý výlet se stal spíš takovou projížďkou po oceánu s kamarády ze školy :-)....
Po příjezdu do přístavu si naše parta sedla ještě do restaurace a dali jsme si fish&chips....




neděle 9. září 2012

Road trip to The Pinnacles

V sobotu 8.9. jsme si udělali první větší výlet mimo Perth a to na The Pinnacles.

The Pinnacles je seskupení vápencovitých kamenů, které dosahují až do výšky 4 metrů. Je to jeden ze znaků Austrálie, který by měl každý cestovatel vidět. Celý areál je obrovský, vedou zde skrz Pinnacles dvě trasy. Jedna je dlouhá 4 km a druhá 2,5 km.
Celé je to zasazené do Nambung National Parku, který se nachází necelých 200km severně nad Perthem.


Dopravit se na místo dá pouze autem, teda pokud necestujete nějakým zájezdovým autobusem. Z Perthu vede jen jedna cesta nahoru na sever, road 60, celá trasa na místo nám zabrala přibližně 220 km s různýma zastávkama tam a něco kolem 200km zpět.

První zastávka byla v malém městečku Lancelin, které je snad první po celou dobu, nachází se přibližně 60km nad Perthem. Byla tam úžasná pláž a nádherný výhled na oceán.


naše výletnická banda

Po zastávce v Lincelinu jsme po půl hodině až hodině narazily na pouštní duny. Vůbec jsem netušil, kde se tam ten písek vzal :-)Prostě uprostřed krajiny byly obrovské duny, táhnoucí se i několik kilometrů.



Kolem jedné hodiny jsme dorazili na křižovatku, kde doprava vede cesta už na samotné The Pinnacles a doleva vede cesta přibližně kilometr k pláži, kde jsou opět umístěny grily na BBQ. Jelikož jsme měli už lehký hlad zamířili jsme k pláži a hlavně ke grilům :-).

klasika :-)
Na gril jsme si přivezli i žampiony, kukuřici, slaninu, klokaní steaky a kus nějaké další flákoty. Samozřejmostí jsou sausages (klobásky).


Kolem třetí hodiny jsme se najedli, vše uklidili a v poklidu vyrazili na the Pinnacles. Celá cesta je velmi dobře značená, takže nešlo zabloudit. U vstupní brány jsme zaplatili 11 dollarů / auto, jelikož jsme jeli čtyři, vyšlo to na necelý 3 dollary na jednoho, takže paráda. 

Celá trasa se dá projet i s focením za necelou hodinku, ale my jste tam strávili skoro tři hodiny. Chtěli jsme tam zůstat na západ slunce. A vyplatilo se. Musím říct, že The Pinnacles jsou krásná přírodní anomálie západní Austrálie a celý výlet jsme si moc užili. Přijeli jsme kolem 9 večer, tím pádem jsme strávili na výletu necelých 13 hodin :-)

musel jsem se vyfotit u další značky :-)
Nelezte na Pinnacles, aneb pravidla jsou od toho, aby se porušovala :-)




pátek 31. srpna 2012

FRIENDS AND PARTIES

Netrvalo dlouho a během několika pár týdnů si tu člověk udělal ve škole mnoho kamarádů.
A lidi ze školy, kteří jsou tu už déle znají mnoho zajímavých míst, barů atd. Navíc se tu počasí přehouplo ze "zimy" na jaro a je tu velmi příjemné počasí, okolo 25 - 28 stupňů, polojasno až slunečno, velmi často tu nepotkáte na obloze ani mráček.
A když je v Austrálii krásné počasí, všichni tu grilují, tzv. BBQ parties tu probíhají už teď na každém rohu.
Skoro na každé pláži a v každém parku jsou zabudované automatické grily, které jsou určeny pro veřejnost.
Prostě jen přijdete, zapnete gril a můžete začít. Donesete si vlastní maso a pití.

BBQ party na pláži

Na takové BBQ se sejde většinou kolem 20 lidí, spolužáci ze školy, kamarádi kamarádů atd, takže se tu člověk pořád seznamuje s novýma a novýma lidma z celého světa. Poznáváme novou kulturu, jejich zvyky a jak já učím česky je, tak oni učí mě jejich rodným jazykem a je to opravdu legrace.
Na kaplanu je perfektní mezinárodní mix, kde nepřevažují asiati, jak je to na většině škol, ale je tu mnoho "latino" (Brazílie, Portugalsko, Chile, atd) plus další země. Ale musím říct, že se moc těším na nějakou domácí brazilskou párty, jsou tu tím pověstní :-).

Amanda a Aline, moje krásné spolužačky

Musí se opravdu nechat, že nejlépe se "paří" s Brazilci, všichni jsou tu ale moc fajn a přátelští. Je to úplně něco jiného, než v klasické škole. Tady jsou lidi už rozumní, přijeli studovat a poznávat nové kamarády a proto tu nevznikají žádné spory, rvačky a podobné věci. Všichni ve škole jsou prostě velmi přátelští. 
Pokud se chováte ke spolužákům dobře a jste přátelští, brzy se dočkáte různých pozvání na BBQ, parties atd a potom už se to jen a jen navaluje a člověk si to tu dokáže velmi dobře užít.

school party v MUSTANG baru
Jediná nevýhoda toho všeho je cena za alkohol. Obyčejné pivo, které nesahá tomu českému ve většině případů ani po kotníky tu stojí od 6 do 10 dolarů, proto je lepší některé věci ani nepřepočítávat.
Je samozřejmě rozdíl, pokud si vyděláváte slušné peníze prací na poloviční úvazek (20 hodin je zde povoleno, 40 hodin tu může student na student visa pracovat jen o prázdninách), můžete si dovolit utratit několik desítek dolarů za zábavu. 

kiss from Daniela :-)
Česko - Slovensko - Český team, aneb já, Tomáš a Jirka
Přípitek na Českou Republiku :-)

Na závěr rozhodně doporučuji pokud se rozhodne člověk takto studovat, užívat si každou chvíli na BBQ a jiných parties, protože to opravdu stojí za to !! Mnoho perfektních vzpomínek a nových kamarádů !

kompletní osazenstvo BBQ party :-)


sobota 25. srpna 2012

Trip to Fremantle 25.8.2012

V sobotu jsme se vydali do Fremantle, což je část Perthu žijící vlastním životem s historickým nádechem a krásnou atmosférou, rozkládající se u pobřeží. Kotví tu opravdu hodně lodí a člunů a mají zde i vlastní parking plochy (regály) na pobřeží.

Je to jedna z dalších a oblíbených turistických oblastí s mnoha krámky, starými budovami a mnoho kavárnami na pobřeží. Fremantle má opravdu své vlastní kouzlo, navíc nám perfektně vyšlo počasí, takže to byl super výlet.

Opravdovou peckou byl místní obrovský pivovar LITTLE CREATURES, který byl narvaný k prasknutí, i když zde pivo stojí kolem 8 až 10 dolarů :-).
Po obou stranách zároveň vidíte obrovské tanky s pivem....




Jak jsem již psal, je tu neuvěřitelné množství lodí a doky jsou tu obrovské. Lodě dokonce "parkují" v regálech, podobně jako u nás máte ve fabrice v regálu různé materiály a vyzvedáváte si je ještěrkou, tak zde to funguje úplně stejně, akorát máte v regálech několikatunové lodě :-)

parking :-)

Není divu, že v každém krámku a restauraci vám nabízejí FISH AND CHIPS, je to místní specialita, něco jako kdyby jste si u nás chtěli dát řízek :-).
A jelikož jíte venku a jste na pobřeží, lítá tady mnoho racků... no a co dokáže pár racků se zbytkem, co jste nedojedli? Podívejte se sami.....









Všem vřele doporučuji pokud budete v Perthu navštívit Fremantle. Jezdí zde jak RED CAT, tak mám pocit i BLUE CAT. Město má určitě svou atmosféru a ikdyž je zde třba hodně turistů, můžete jít na pláž a relaxovat.

středa 22. srpna 2012

Caversham Wildlife Park, WA

Minulý víkend jsme navštívili Caversham Wildlife Park spolu s našimi Italskými kamarády Rubenem a Mariou Chiarou ze školy.
Park se nachází přibližně 25 až 30 kilometrů za Perthem a cesta je dobře značena, stačilo se jen kouknout na mapu před odjezdem. Perth je vlastně jak říkal můj kamarád co tu žil, jedna velká vesnice. Jakmile si zapamatujete hlavní třídy, ulice a tak, je to celkem už potom snadný.

Na místo jsme tedy dorazili asi po 30 až 40 minutách, zaplatili 16 dolarů vstup a hurá dovnitř.


Hned u vstupu do parku jsme se skoro jako všichni ostatní, vyfotili u cedulí typických pro Austrálii, tedy žluté cedule uprostřed vyznačená zvířata černou barvou.

Celý park je rozdělen do několika sekcí a výběhů, kde se volně pohybujete mezi zvířaty.
Nejzajímavější je určitě výběh s klokany, který zabírá skoro půlku střední části a klokany si můžete hladit a krmit dle libosti. Tito klokani jsou už na lidi zvyklí, nechají se tedy volně krmit a člověk s nima udělá mnoho fotografií. Není to jako klokani z parku z města, kteří pokud nemáte něco dobrého rovnou zdrhnou :-)


K vidění jsou i klokani bílí, kteří se také pohybují po výběhu volně společně s pávi, holuby a kachnami.

Další zajímavostí je klec s koalami. Hladit se mohla jen jedna či dvě, pač ostatní spaly a neměly se rušit při spánku, pač naspí přibližně dvacet hodin denně. 

Jejich každodenní činností je pouze jídlo, spánek a vylučování :-)




spící koala
Zlatým hřebem bylo představení o druhé hodině odpoledne: WOMBAT AND HIS FRIENDS, kde jsme se sešli ve velkém hangáru, ve kterém bylo asi 8 stanovišť a u každého bylo jiné zvíře, od Australských papoušků, přes hady, mláďata klokanů, až po wombata. Wombat byla naše první zastávka a bylo to dobré rozhodnutí, protože se tam během pěti minut udělala taková fronta, že bych tam čekat fakt nechtěl....

wombat :-)


Shrnuto a podtrženo to byl perfektní celodenní výlet s přáteli ze školy, kde jsme měli možnost vidět všechna Australská zvířata. V celém parku jsou jen a jen zvířata, která žijou v Austrálii. Vyjímkou je MOLLY´S FARM, kde naleznete zvířata z klasické farmy.... :-) 


Ondra


pátek 17. srpna 2012

The Aquarium of Western Australia

Minulý víkend jsme navštívili The Aquarium of Western Australia, což je největší aquarium v Západní Austrálii.Vstupné stojí normálně 26 dolarů, ale my jako studenti jsme platili 20 dolarů.Musíte se samozřejmě prokázat studentskou kartičkou.


Celé akvárium je rozděleno do několika sekcí, jsou zde možné i venkovní průlezy a výhled na oceán.
Všechny akvária jsou perfektně nasvícená, vše je velmi dobře popsané a u vybraných exemplářů jsou i monitory a promítají se zde videa, například útoků žraloků atd.

úžas nad akváriems medůzama

Samozřejmě nejzajímavější sekce je DANGER ZONA, kde jsou všichni nebezpeční živočichové oceánu a že jich zrovna není málo....

kontakt se žralokem :-)
Velká část DANGER ZONY byla věnována obrovskému akváriu, ve kterém bylo nespočet ryb - žraloci, rejnoci a milion dalších.... :-)
Uprostřed celého akvária vede obrovský tunel s jezdící podlahou aby jste se mohli jen a jen kochat okolím. 
Vidíte tedy všechny ryby zblízka, jak vedle vás, tak nad vámi :-)
žralok přímo nade mnou
tunel uprostřed akvária
Bonbonek na závěr bylo venkovní akvárium, kde jste si mohli pohladit jakoukoli rybu, co v něm byla....
Zkusil jsem si teda vzít do ruky hvězdici, pohladit rejnoka a vylovit nějakou drobnou rybu, něco jako malého žraloka :-)
vyloveno z aquaria :-)
Celá procházka akvária zabere cca dvě hodiny :-)