čtvrtek 12. července 2012

Příprava a velké zařizování

Tento článek bude o tom co všechno musí člověk podstoupit a naplánovat od úplného počátku až po vyřízení všech náležitostí. Co si vzít s sebou a co naopak raději nechat doma popíšu v dalším článku.

V první řadě se musí počítat s tím, že naplánovat a do detailu připravit dlouhodobé studium v zahraničí je záležitostí až několika měsíců. V ideálním případně třeba měsíce či dvou, ale normální bývají cca tři až čtyři měsíce na přípravu od počáteční myšlenky až po odlet.

Celý proces začíná výběrem vhodné agentury. Doporučuji sjednat si schůzku v cca třech až čtyřech agenturách. Čím více se agentura zaměřuje na daný druh pobytu či na danou zemi tím lépe. Bohužel musím konstatovat že již zaběhlá Studen Agency nám věnovala nejméně času a podala nejméně informací. Správná agentura by Vám měla hned na první schůzce, kde vylíčíte co přesně si představujete poradit a dokázat naplánovat celý studijní plán a říci mnoho dalších informací okolo. Ideální schůzka by tedy měla trvat hodinu a více a měli by jste si z ní odnést informace o vízech, studiu, jak se v dané zemi žije, nějaký časový rozvrh, kde Vám poradí a sdělí další kroky a samozřejmě hrubý nástřel ceny.

My jsme zvolili Alfa Agency (Alfa-Agency web) jelikož na prvotní schůzce strávila Markéta dvě hodiny a odnesla si všechny potřebné informace.

V agentuře Vám poradí jak dále postupovat, nechají Vám čas na rozmyšlenou a ideálně do týdne by měla proběhnout další schůzka kde se řeší podrobnější náležitosti, studijní plán a cena. Pokud budete s návrhem agentury souhlasit, je na čase to rozjet!

Na schůzku donesete pas, průkazové foto, řeší se úvodní smlouva a dostanete k vyplnění formulář Australské ambasády (až v další fázi). Schválení víza může trvat 6 až 8 týdnů s tím, že Vám mohou volat a vyptávat se proč se chystáte do Austrálie a na další otázky, plus (což je prý častější) chtějí prokázat Vaši finanční způsobilost. To znamená, že by jste měli mít na nějakém "rezervním" účtu potřebnou sumu peněz na celou dobu pobytu a studia v Austrálii. Částka je to poměrně vysoká, Australská ambasáda vyžaduje aby jste měli na svém účtu rezervu, která se rovná cca 2000 - 3000 AUD za měsíc studia, tedy přibližně 40 - 60 000,-Kč  na měsíc studia. Pokud jedete studovat na rok, měli by jste mít na účtu docela velké množství peněz. Samozřejmě nepátrají po finanční způsobilosti u každého, nás se toto naštěstí vyhnulo, ale je dobré si toto nějak pojistit, zjistit jestli mají Vaši rodiče či příbuzní podobnou sumu, nemusíte to mít na účtu Vy, stačí když to bude mít někdo z Vaší rodiny. Dokládá se to poté klasickým výpisem z účtu, kde se přihlíží na konečný zůstatek.

V prvotní řadě se vyřizuje škola, agentura posílá všechny potřebné informace o Vás do školy, plánuje studium a škola posílá smlouvu. Je nutno nejdříve školu zaplatit, po uhrazení školy Vám posílají potvrzení o studiu a o přijetí. Pokud je potvrzená škola, žádá se o udělení studentského víza.
Když je vízum uděleno, máte z 90% vyhráno. V tomto okamžiku je na čase naplánovat zbylé drobnosti jako je letenka, pojištění (případně připojištění), ubytování atd.


Po dlouhém pátrání jsme zabookovali let přes KLM ROYAL DUTCH AIRLINES. Musíte počítat s tím, že zpáteční letenka do Austrálie Vás přijde minimálně na 30 000,-Kč (v lepším případě). Zpáteční datum letu je pohyblivé, takže s ním lze hýbat, jediná podmínka je nastavit datum letu domů tak, aby jste nepřesáhli rok od odletu. Let na druhou stranu planety trvá několik desítek hodin, nebo se může (jako v našem případě) protáhnout i na den či dva. Je nutno se na to připravit! 

Náš let začíná klasicky na Ruzyni, pokračujeme do Amsterdamu, kde máme 50 minut na přestup do dalšího letadla, které míří na centrální letiště v Bangkoku. Zde máme s Markét přibližně 20 hodin čas než nám poletí letadlo do Perthu. Pro někoho by to bylo 20 hodin hrůzy na letišti, pro nás to bude 20 hodin dobrodružství v centru Bangkoku (nepotřebujete extra povolení / vízum / na návštěvu Bangkoku).

Hodláme navštívit rušnou ulici KHAO SAN, královský palác, chrám WAT PHRA KAEO a pokud stihneme tak i nejstarší chrámový komplex WAT PHO.

Královský palác

 Wat Pho

Khao San road

Úřady:


Kapitola sama pro sebe.... :-) Pokud nejste například měsíc před odletem doma a jste nahlášeni na úřadu práce, nemusíte se na tento úřad hlásit. Důležité je ale nahlásit se na Vaši pojišťovnu. Pokud odlétáte do zahraničí na dobu delší než 6 měsíců je nutné se odhlásit, tedy nebudete platit zdravotní pojištění zde v ČR. Stačí vyzvednout jejich formulář, vyplnit a odevzdat.
Na sociálce nemusíte oznamovat nic, jelikož Česká Republika má od minulého či předminulého roku s Austrálií dohodu, takže si vše potřebné úřady vyřídí mezi sebou. 
Pokud samozřejmě rušíte pojištění v ČR musíte mít automaticky pojištění cestovní / studijní. Nemůžete bez jakéhokoli pojištění odjet. Všechny doklady doporučuji schovávat. My jsme se nechali připojistit, v pojištění máme tedy absolutně všechno přes zuby, operace, protilátky až po přepadení letadla teroristy :-).

Pokud hodláte v Austrálii během studia pracovat musíte si zajistit i aktuální CV ( v angličtině samozřejmě jako vše ostatní), potřebné reference (pokud hodláte například pracovat v restauraci či kavárně a máte dané zkušenosti rozhodně si zajistěte reference) a na škodu není i nějaká osobní prezentace v power pointu. Ohledně práce určitě napíšu článek, až to bude aktuální.

Řidiči by si měli sehnat i mezinárodní řidičský průkaz, jelikož Austrálii není státem EU náš řidičák zde neplatí a je nutno obstarat si mezinárodní. 

VZOR - mezinárodní řidičák


Pokud máte již vyřízené vízum, smlouvu s agenturou, smlouvu na školu, pojištění, letenky a hotové vše potřebné zde po úřadech - máte vyhráno !

V dalším článku se budu věnovat podrobně problematice balení, zavazadel, přepravě a co si vlastně vzít a namačkat do jednoho kufru, když hodláte letět přes půl světa na delší dobu.....

Ondra


Žádné komentáře:

Okomentovat