úterý 3. července 2012

Obecně o Austrálii, Perthu a škole


Austrálie je stát na jižní polokouli tvořený stejnojmenným kontinentem, dále pak velkým ostrovem Tasmánií a množstvím menších ostrovů v Jižním, Indickém a Tichém oceánu. Jméno "Austrálie" je odvozeno z latinského slova Australis, znamenající "na jihu".



V 17. století byla Austrálie kolonizována a zabrána převážně Velkou Británií. V současné době žije v Austrálii kolem 270 000 původních obyvatel, tzv. Austrálci, neboli aboridžinci (anglicky Aboriginals).
Austrálie sestává z 6 států, dvou pevninských teritorií a několika malých ostrovních teritorií. Státy jsou: Nový Jižní Wales, Oueensland, Jižní Austrálie, Tasmánie, Victoria a Západní Austrálie. I když zde existuje 6 států, je hlavním městem celého kontinentu Canberra.



Australské promo video:


Ačkoliv má převážná většina australského povrchu pouštní nebo polopouštní charakter, je na něm rozvinuto mnoho různých prostředí od alpinských vřesovišť po tropické lesy. Teplota v Austrálii se pohybuje od 18 stupňů (zimní období, kdy svítí slunce „pouze“ 20 dní v měsíci), až po tropické počasí dosahující v letních dnech k 35 – 40 stupňům.
Počet obyvatel dosahuje k 23 milionům žijících na rozloze přes 7,7 milionů kilometrů čtverečních, z toho pouze jedno procento tvoří voda!

Na tomto kontinentu žije nespočet exotických zvířat od koal, či klokanů až po nejnebezpečnější druhy na zemi (viz. pavouci, hadi atd. – tomuto tématu věnuji poté samostatnou kapitolu).
Vlajka a znak Austrálie:




Rozhodli jsme se pro studium a život v Petrhu, který se nachází v Západní Austrálii. Perth byl zařazen mezi desítku měst na celém světě, která byla označena za nejlepší města pro život na světě. K rozvoji Perthu přispělo i otevření dolů nedaleko města, díky němuž se za prací do Západní Austrálie stěhují i obyvatelé ze Sydney a celé Austrálie.
Perth má kolem 1,8 milionu obyvatel a v měřítku Austrálie je brán jako jedno z menších či středních měst s velmi klidnou povahou a je doporučován, pokud si člověk chce „odpočinout“ od ruchu a stresu velkoměsta jako je například Sydney.



Perth je zároveň nejodlehlejším městem na světě. Vzdušnou čarou do Sydney je to neuvěřitelných 4150km a nejbližší město Adelaide je vzdálené 2800km. Město leží na řece Swan River a zároveň je to přímořské město. Napříč městem lze najít mnoho parků a nespočet golfových hřišť. Nejznámější park je King´s park přímo v centru města, kde se volně pohybují „domorodá“ zvířata.  Výhodou Perthu je tzv.CAT neboli kočičí doprava, která je v centru Perthu zcela zdarma.







Ohledně studia jsme se vybrali KIC – Kaplan International Colleges, školu zaměřenou na angličtinu s dalšími programy a certifikacemi. Máme naplánovaný 9-ti měsíční kurz zakončený FCE, CEA Cambridge certifikátem. Škola se nachází přímo v centru, několik minut od King´s parku a od jednoho z golfových hřišť. Složení studentů je opravdu rozmanité. Asiaté 38%, Západní Evropa 30%, Jižní Amerika 10%, ČR a SR 10%, Východní a Střední Evropa 5%, ostatní 7%.



V dalším článku se budu věnovat co si vlastně zabalit sebou a co všechno je nutné mít a zařídit jak před odletem, tak po odletu.

4 komentáře: