pátek 31. srpna 2012

FRIENDS AND PARTIES

Netrvalo dlouho a během několika pár týdnů si tu člověk udělal ve škole mnoho kamarádů.
A lidi ze školy, kteří jsou tu už déle znají mnoho zajímavých míst, barů atd. Navíc se tu počasí přehouplo ze "zimy" na jaro a je tu velmi příjemné počasí, okolo 25 - 28 stupňů, polojasno až slunečno, velmi často tu nepotkáte na obloze ani mráček.
A když je v Austrálii krásné počasí, všichni tu grilují, tzv. BBQ parties tu probíhají už teď na každém rohu.
Skoro na každé pláži a v každém parku jsou zabudované automatické grily, které jsou určeny pro veřejnost.
Prostě jen přijdete, zapnete gril a můžete začít. Donesete si vlastní maso a pití.

BBQ party na pláži

Na takové BBQ se sejde většinou kolem 20 lidí, spolužáci ze školy, kamarádi kamarádů atd, takže se tu člověk pořád seznamuje s novýma a novýma lidma z celého světa. Poznáváme novou kulturu, jejich zvyky a jak já učím česky je, tak oni učí mě jejich rodným jazykem a je to opravdu legrace.
Na kaplanu je perfektní mezinárodní mix, kde nepřevažují asiati, jak je to na většině škol, ale je tu mnoho "latino" (Brazílie, Portugalsko, Chile, atd) plus další země. Ale musím říct, že se moc těším na nějakou domácí brazilskou párty, jsou tu tím pověstní :-).

Amanda a Aline, moje krásné spolužačky

Musí se opravdu nechat, že nejlépe se "paří" s Brazilci, všichni jsou tu ale moc fajn a přátelští. Je to úplně něco jiného, než v klasické škole. Tady jsou lidi už rozumní, přijeli studovat a poznávat nové kamarády a proto tu nevznikají žádné spory, rvačky a podobné věci. Všichni ve škole jsou prostě velmi přátelští. 
Pokud se chováte ke spolužákům dobře a jste přátelští, brzy se dočkáte různých pozvání na BBQ, parties atd a potom už se to jen a jen navaluje a člověk si to tu dokáže velmi dobře užít.

school party v MUSTANG baru
Jediná nevýhoda toho všeho je cena za alkohol. Obyčejné pivo, které nesahá tomu českému ve většině případů ani po kotníky tu stojí od 6 do 10 dolarů, proto je lepší některé věci ani nepřepočítávat.
Je samozřejmě rozdíl, pokud si vyděláváte slušné peníze prací na poloviční úvazek (20 hodin je zde povoleno, 40 hodin tu může student na student visa pracovat jen o prázdninách), můžete si dovolit utratit několik desítek dolarů za zábavu. 

kiss from Daniela :-)
Česko - Slovensko - Český team, aneb já, Tomáš a Jirka
Přípitek na Českou Republiku :-)

Na závěr rozhodně doporučuji pokud se rozhodne člověk takto studovat, užívat si každou chvíli na BBQ a jiných parties, protože to opravdu stojí za to !! Mnoho perfektních vzpomínek a nových kamarádů !

kompletní osazenstvo BBQ party :-)


sobota 25. srpna 2012

Trip to Fremantle 25.8.2012

V sobotu jsme se vydali do Fremantle, což je část Perthu žijící vlastním životem s historickým nádechem a krásnou atmosférou, rozkládající se u pobřeží. Kotví tu opravdu hodně lodí a člunů a mají zde i vlastní parking plochy (regály) na pobřeží.

Je to jedna z dalších a oblíbených turistických oblastí s mnoha krámky, starými budovami a mnoho kavárnami na pobřeží. Fremantle má opravdu své vlastní kouzlo, navíc nám perfektně vyšlo počasí, takže to byl super výlet.

Opravdovou peckou byl místní obrovský pivovar LITTLE CREATURES, který byl narvaný k prasknutí, i když zde pivo stojí kolem 8 až 10 dolarů :-).
Po obou stranách zároveň vidíte obrovské tanky s pivem....




Jak jsem již psal, je tu neuvěřitelné množství lodí a doky jsou tu obrovské. Lodě dokonce "parkují" v regálech, podobně jako u nás máte ve fabrice v regálu různé materiály a vyzvedáváte si je ještěrkou, tak zde to funguje úplně stejně, akorát máte v regálech několikatunové lodě :-)

parking :-)

Není divu, že v každém krámku a restauraci vám nabízejí FISH AND CHIPS, je to místní specialita, něco jako kdyby jste si u nás chtěli dát řízek :-).
A jelikož jíte venku a jste na pobřeží, lítá tady mnoho racků... no a co dokáže pár racků se zbytkem, co jste nedojedli? Podívejte se sami.....









Všem vřele doporučuji pokud budete v Perthu navštívit Fremantle. Jezdí zde jak RED CAT, tak mám pocit i BLUE CAT. Město má určitě svou atmosféru a ikdyž je zde třba hodně turistů, můžete jít na pláž a relaxovat.

středa 22. srpna 2012

Caversham Wildlife Park, WA

Minulý víkend jsme navštívili Caversham Wildlife Park spolu s našimi Italskými kamarády Rubenem a Mariou Chiarou ze školy.
Park se nachází přibližně 25 až 30 kilometrů za Perthem a cesta je dobře značena, stačilo se jen kouknout na mapu před odjezdem. Perth je vlastně jak říkal můj kamarád co tu žil, jedna velká vesnice. Jakmile si zapamatujete hlavní třídy, ulice a tak, je to celkem už potom snadný.

Na místo jsme tedy dorazili asi po 30 až 40 minutách, zaplatili 16 dolarů vstup a hurá dovnitř.


Hned u vstupu do parku jsme se skoro jako všichni ostatní, vyfotili u cedulí typických pro Austrálii, tedy žluté cedule uprostřed vyznačená zvířata černou barvou.

Celý park je rozdělen do několika sekcí a výběhů, kde se volně pohybujete mezi zvířaty.
Nejzajímavější je určitě výběh s klokany, který zabírá skoro půlku střední části a klokany si můžete hladit a krmit dle libosti. Tito klokani jsou už na lidi zvyklí, nechají se tedy volně krmit a člověk s nima udělá mnoho fotografií. Není to jako klokani z parku z města, kteří pokud nemáte něco dobrého rovnou zdrhnou :-)


K vidění jsou i klokani bílí, kteří se také pohybují po výběhu volně společně s pávi, holuby a kachnami.

Další zajímavostí je klec s koalami. Hladit se mohla jen jedna či dvě, pač ostatní spaly a neměly se rušit při spánku, pač naspí přibližně dvacet hodin denně. 

Jejich každodenní činností je pouze jídlo, spánek a vylučování :-)




spící koala
Zlatým hřebem bylo představení o druhé hodině odpoledne: WOMBAT AND HIS FRIENDS, kde jsme se sešli ve velkém hangáru, ve kterém bylo asi 8 stanovišť a u každého bylo jiné zvíře, od Australských papoušků, přes hady, mláďata klokanů, až po wombata. Wombat byla naše první zastávka a bylo to dobré rozhodnutí, protože se tam během pěti minut udělala taková fronta, že bych tam čekat fakt nechtěl....

wombat :-)


Shrnuto a podtrženo to byl perfektní celodenní výlet s přáteli ze školy, kde jsme měli možnost vidět všechna Australská zvířata. V celém parku jsou jen a jen zvířata, která žijou v Austrálii. Vyjímkou je MOLLY´S FARM, kde naleznete zvířata z klasické farmy.... :-) 


Ondra


pátek 17. srpna 2012

The Aquarium of Western Australia

Minulý víkend jsme navštívili The Aquarium of Western Australia, což je největší aquarium v Západní Austrálii.Vstupné stojí normálně 26 dolarů, ale my jako studenti jsme platili 20 dolarů.Musíte se samozřejmě prokázat studentskou kartičkou.


Celé akvárium je rozděleno do několika sekcí, jsou zde možné i venkovní průlezy a výhled na oceán.
Všechny akvária jsou perfektně nasvícená, vše je velmi dobře popsané a u vybraných exemplářů jsou i monitory a promítají se zde videa, například útoků žraloků atd.

úžas nad akváriems medůzama

Samozřejmě nejzajímavější sekce je DANGER ZONA, kde jsou všichni nebezpeční živočichové oceánu a že jich zrovna není málo....

kontakt se žralokem :-)
Velká část DANGER ZONY byla věnována obrovskému akváriu, ve kterém bylo nespočet ryb - žraloci, rejnoci a milion dalších.... :-)
Uprostřed celého akvária vede obrovský tunel s jezdící podlahou aby jste se mohli jen a jen kochat okolím. 
Vidíte tedy všechny ryby zblízka, jak vedle vás, tak nad vámi :-)
žralok přímo nade mnou
tunel uprostřed akvária
Bonbonek na závěr bylo venkovní akvárium, kde jste si mohli pohladit jakoukoli rybu, co v něm byla....
Zkusil jsem si teda vzít do ruky hvězdici, pohladit rejnoka a vylovit nějakou drobnou rybu, něco jako malého žraloka :-)
vyloveno z aquaria :-)
Celá procházka akvária zabere cca dvě hodiny :-)

středa 8. srpna 2012

KAPLAN INTERNATIONAL COLLEGES

Naší volbou byla škola KAPLAN INTERNATIONAL COLLEGES v západní části Perthu, nedaleko King´s parku.
Škola má pobočky po celém světě a měsíčně "vyprodukuje" stovky studentů. Studium je zde možné na minimální dobu dvou týdnů, ale to se snad ani nevyplatí. Naše je na 9 měsíců a poskytne nám kompletní průpravu od basic english až po FCE Cambridge certifikát. Všechno by vám měli naplánovat v agentuře, kterou si vyberete. Sdělili jsme, že jsme na úrovni intermediate, což je pokročilá znalost angličtiny, Alfa-Agency nám tedy naplánovala a rozložila studium tak, abychom byli schopni po dobu 9 měsíců bez problému absolvovat FCE (First Certificate in English), nebo CAE, což je pokročilejší certifikace.

Kaplan z venku

KAPLAN samotný sídlí na HAY St., což je kousek od centra města a je zde perfektní doprava CAT busem (asi 10 min). Budova je moderní, plná mnoha učeben, které mohou mít velikost cca 20 až 25 metrů čtverečních, uzpůsobených tak, aby se do učebny vešlo kolem desíti až patnácti studentů, televize, radio a tabule. Hned u vstupu vás přivítá velmi milá a pohledná recepční z některé z asijských zemí a se vším ráda poradí.

recepce
Samozřejmostí jsou společenské místnosti a velká kuchyně, kde se studenti scházejí o pauze, dále internet-room, knihovna a mnoho sedaček a stolečků rozsetých po chodbách školy. Samozřejmostí je wifi po celém areálu školy. Je super, že se dá s vedením školy a učiteli absolutně o všem diskutovat. Jestli má člověk nějaký problém, nebo si myslí, že by měl být v jiné třídě či levelu, stačí se domluvit s učitelem či poradcem, co je na škole.

PROMO VIDEO KAPLAN:


První den nás přivítali o půl 9 na recepci, udělají fotku do průkazky a nováčky nahnali do třídy, kde jsme dostali komplet info. Po hodinovém infu jsme dostali rozřazovací test a absolvovali krátký rozhovor s jedním s učitelů. Tím zjišťují jak psanou formu, tak i mluvený projev. Dostali jsme se s Markét na nejvyšší level - UPPER INTERMEDIATE LEVEL, což je více pokročilý. Ve třídě nás je asi 12. Celkový mix od Asiatů (asi 4 lidi), přes Filipínku, až po studenty z Francie (2 studenti), Chile a Brazilie, ale i Estónsko.... Celkově Jižní Amerika a Asie převládá. Když by byl člověk schopný vstřebat dva jazyky naráz, nebyl by problém se tu naučit i francouzštinu, portugalštinu, španělštinu atd....

naše třída, ještě asi 3 spolužáci chybí...

Celkový systém výuky probíhá absolutně rozdílně oproti školnímu peklu, na které jsme zvyklí u nás. Zde je učitel jeden z nás, kamarád. Pořád se usmívají, se vším radí, nekřičí a vše rádi vysvětlí. Celkově vzato hodina prostě probíhá v pohodovém duchu, nikdo se nestresuje a nešílí. Všichni si povídají, nebo se řeší nějaká gramatika. Je zde několik druhů hodin - gramatika, konverzace, různá témata až po poslech anglických písní a práci s texty písniček. 
Super na tom všem je, že se člověk dokonce těší do školy. Spolužáci jsou ze všech koutů světa a všichni jsou přátelští a milí. Je to prostě úplně jiné, než u nás na klasické škole, absolutně nesrovnatelné. 

KAPLAN


Škola samotná nabízí i mimoškolní aktivity, jako jsou různé párty, šplhání po stěnách, výlety po Západní Austrálii a mnoho dalšího. Jako bonus je tu i free konverzace s lektorem, prostě přijdete do společenské místnosti v danou hodinu a povídáte si s učitelem na všechny možná témata. Schází se tam jen hrstka studentů a proto, když máte štěstí, může se stát, že tam budete sám a máte tu nejlepší možnost výuky, tedy studium FACE TO FACE, kdy se učitel věnuje pouze vám.... Další velmi užitečnou věcí jsou tzv. JOB CLUB HOURS, neboli hodiny, kde se vám snaží pomoct s hledáním práce. Také dle mého názoru velmi užitečné.

Na rozmluvení nám stačilo pár dní a opravdu už to jde samo. Samozřejmě lidem na nižší úrovni to bude trvat déle, ale do měsíce se do toho každý dostane. Škola dokonce i automaticky vystaví slevové karty na městskou dopravu a vlaky, takže máte o starost méně.

Pokud to půjde, zkusím nahrát část hodiny a vložit na blog :-)

wish me luck, Ondra

pátek 3. srpna 2012

City of Perth - první dojmy

Po necelých třech dnech jsem se rozhodl napsat první dojmy z Perthu a musím konstatovat dopředu, že to budou jen a jen pozitiva.

Letiště v Perthu je velmi přehledné a dobře značené oproti 4 patrové divočině a obchoďáku v jednom z Bangkoku. Odbavení, kontrola a průlez halou nám nezabral ani půl hodiny. Lidi jsou tu moc milí a usměvaví. Je tu přesně znát onen životní styl EASY GOING, aneb pohoda a klid. Na nic se tu nepospíchá a nic se tu neuspěchá. Perth je velké město, má necelé dva miliony obyvatel a přesto se dá s přehledem procestovat centrum za relativně přijatelnou dobu. Jak pěšky, tak díky CATS, neboli autobusům, které tu jezdí zdarma. Žlutá a červená linka je rozložena tak, aby pokryla celé centrum.


Přibližně 20 minut pěšky od centra se nachází největší park v Perthu - King´s park. Svou rozlohou je tak velký, že by si člověk musel vyhranit celý den na to, aby ho celý prošel. My jsme na to měli přibližně 4 hodiny a prošli jsme necelou třetinu parku. Z King´s parku je i nádherný výhled na centrum města.

pohled z King´s parku na centrum Perthu

pohled z King´s parku na centrum Perthu 2

Park je rozdělen do několika zón a obsahuje mnoho sekcí pro děti, botanickou zahradu, monumenty a mnoho dalšího. Park využívá mnoho lidí k runningu a dalším sportům.

King´s park

King´s park 2


S Markét bydlíme v čtvrti JOONDALUP, cca 5 až 10 minut od pláže. Hromadnou dopravou je to přibližně 40 minut až hodina do centra města - kombinace vlaku (který vede po dálnici mezi silnicemi) a CATS. V blízkosti jsou obchodní centra, tenisové kurty, nespočet parků, golfové hřiště a přístav Hillarys Boat Harbour, kde se nachází i obrovské akvárium.
náš dům :-)
Hillarys Boat Harbour, Perth, WA


Hned druhý den jsme jeli krmit klokany a omrknout pláž. Musím říct, že klokani jsou tu normální jako u nás králíci a pohybují se tu zcela volně a docela ve velkém množství. Stačil tedy jeden tvrdý rohlík a přilákáte klokanů hned několik :-)


kiss :-)

klokani jsou zde na lidi zvyklí
Na to, že je tu vlastně zimní období, to tak vůbec nevypadá, nebo aspoň my z CZ se tu cítíme jako na jaře, nebo v létě. Teploty v zimě tu dosahují kolem 25 stupňů, ale k večeru dokážou klesnout na 5 stupňů a níže.
To nám ale přes den nebránilo vydat se k oceánu a lehce se vykoupat....

zimní pláž v Perthu :-)



Shrnuto a podtrženo zažili jsme tu zatím úžasné tři dny a doufáme, že to tak bude i nadále pokračovat....

Ondra