pátek 3. srpna 2012

City of Perth - první dojmy

Po necelých třech dnech jsem se rozhodl napsat první dojmy z Perthu a musím konstatovat dopředu, že to budou jen a jen pozitiva.

Letiště v Perthu je velmi přehledné a dobře značené oproti 4 patrové divočině a obchoďáku v jednom z Bangkoku. Odbavení, kontrola a průlez halou nám nezabral ani půl hodiny. Lidi jsou tu moc milí a usměvaví. Je tu přesně znát onen životní styl EASY GOING, aneb pohoda a klid. Na nic se tu nepospíchá a nic se tu neuspěchá. Perth je velké město, má necelé dva miliony obyvatel a přesto se dá s přehledem procestovat centrum za relativně přijatelnou dobu. Jak pěšky, tak díky CATS, neboli autobusům, které tu jezdí zdarma. Žlutá a červená linka je rozložena tak, aby pokryla celé centrum.


Přibližně 20 minut pěšky od centra se nachází největší park v Perthu - King´s park. Svou rozlohou je tak velký, že by si člověk musel vyhranit celý den na to, aby ho celý prošel. My jsme na to měli přibližně 4 hodiny a prošli jsme necelou třetinu parku. Z King´s parku je i nádherný výhled na centrum města.

pohled z King´s parku na centrum Perthu

pohled z King´s parku na centrum Perthu 2

Park je rozdělen do několika zón a obsahuje mnoho sekcí pro děti, botanickou zahradu, monumenty a mnoho dalšího. Park využívá mnoho lidí k runningu a dalším sportům.

King´s park

King´s park 2


S Markét bydlíme v čtvrti JOONDALUP, cca 5 až 10 minut od pláže. Hromadnou dopravou je to přibližně 40 minut až hodina do centra města - kombinace vlaku (který vede po dálnici mezi silnicemi) a CATS. V blízkosti jsou obchodní centra, tenisové kurty, nespočet parků, golfové hřiště a přístav Hillarys Boat Harbour, kde se nachází i obrovské akvárium.
náš dům :-)
Hillarys Boat Harbour, Perth, WA


Hned druhý den jsme jeli krmit klokany a omrknout pláž. Musím říct, že klokani jsou tu normální jako u nás králíci a pohybují se tu zcela volně a docela ve velkém množství. Stačil tedy jeden tvrdý rohlík a přilákáte klokanů hned několik :-)


kiss :-)

klokani jsou zde na lidi zvyklí
Na to, že je tu vlastně zimní období, to tak vůbec nevypadá, nebo aspoň my z CZ se tu cítíme jako na jaře, nebo v létě. Teploty v zimě tu dosahují kolem 25 stupňů, ale k večeru dokážou klesnout na 5 stupňů a níže.
To nám ale přes den nebránilo vydat se k oceánu a lehce se vykoupat....

zimní pláž v Perthu :-)



Shrnuto a podtrženo zažili jsme tu zatím úžasné tři dny a doufáme, že to tak bude i nadále pokračovat....

Ondra

Žádné komentáře:

Okomentovat